Výroba domácího másla: Podrobný návod

Výroba domácího másla
Výroba domácího másla: Podrobný návod
5 (100%) 1 vote

V dnešním článku trošku netradičně odbočíme do kuchyně a řekneme si, jak na výrobu domácího másla.

Taky už Vás nebaví neustálé zdražování másla, coby základní suroviny, kterou jistě každý dennodenně potřebujeme?

Smutná zpráva je, že v dohledné době ceny stále porostou. Údajně se před Vánoci, kdy máslo potřebujeme nejvíce, může cena vyšplhat až na dechberoucích 70 korun, čtěte zde.

Byli jsme natolik aktivní a spočítali jsme, na kolik Vás vyjde máslo, které si můžete vyrobit i vy sami doma.

Následně jsme si pro Vás připravili návod krok za krokem, jak si jej vyrobit. Je to jednoduché, časově nenáročné a nenaděláte ani tolik nepořádku.

Cena

Ve skutečnosti budeme potřebovat k přípravě másla pouze dvě smetany ke šlehání 30%, které nás v průměru vyjdou na 40 Kč.

Ušetřit se tedy něco dá, byť nastává diskutabilní otázka, zda neporoste i cena smetany.

V tomto případě by se výroba domácího másla nevyplatila, jedině kdybyste měli přístup k domácí smetaně, samozřejmě za nižší cenu.

Postup

Vlastní výroba másla nevyžaduje nic extra náročného. To, co ve skutečnosti budeme dělat, je oddělení tuku od mléka. Můžete použít mixér, ruční mixér nebo pouze samotné špachtličky a vlastní ruce.

  • Nalijeme dvě smetany ke šlehání (které by měly mít více jak 30 %) do nádoby.
  • Smetanu začneme mixovat. Vidíme, jak se nám konzistence mění na sníh, ale nepřestáváme. Po pár minutách vidíme, že se začíná srážet máslo.
  • Jakmile usoudíme, že máslo je dostatečně hutné, přecedíme jej, jelikož se oddělilo od podmáslí.
  • Podmáslí můžete vypít (je velice chutné), nebo kulinářsky nějakým způsobem zpracovat.
  • Máme hotovo.

Dalším způsobem, jak si vylepšit máslo je za použití petržele, pažitky, kopru, rozmarýnu nebo jakékoli jiné bylinky.

Video návod s komentářem si můžete přehrát níže.

Závěrem

Vyzkoušeli jste již domácí máslo nebo ještě ne? A co říkáte na neustálé zvyšování cen másla v obchodech? Vyplatí se vyrobit si domácí máslo nebo ne? Podělte se svými názory, zkušenostmi v komentářích níže.

Vaše komentáře:

Přidejte komentář


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..