Přehled jednotlivých druhů kávovarů

Pokud se sejde u vás doma početnější návštěva, můžete se vsadit, že většina zúčastněných nepohrdne dobrou kávou. Tak to prostě je, káva je nejoblíbenějším nápojem. A pokud chcete hosty pohostit opravdu dobrou kávou, a ne jen horkou vodou zalitou instantní směsí, v kuchyni budete potřebovat pomocníka pro přípravu domácí kávy. V čem doma připravit kávu?

Máme pro Vás základní přehled jednotlivých druhů kávovarů a způsobů jak doma připravit skvělou kávu.

Kapslový kávovar

Často neprávem podceňovaný, ale ve skutečnosti velmi kvalitní a v Itálii i Evropě stále oblíbenější kávovar pro domácnosti i kanceláře. Kapslový systém byl vymyšlen samotnými Italy, kteří chtěli pít kvalitní espresso nejen v kavárně, ale i doma. Espressa na kapsle obsahují čerstvě umletou a mezi dvěma sítky speciální utlačenú kávu přesně podle předpisů italských kavárník. Vám už stačí jen vybrat si kávu podle své chuti, vložit ji do kávovaru a vychutnat si pravé italské espresso.

Automatický kávovar

Pohodlný, často velmi elegantní přístroj, který má zabudovaný mlýnek, zcela zautomatizované přípravu kávy a často dokáže připravit jediným stiskem i mléčné nápoje. Stačí nasypat do zásobníku zrnkovou kávu, připojit nádobu s mlékem a jediným stiskem můžete mít automatická espressa.

Pákový kávovar

Jde o domácí přístroj, který je vlastně zmenšenou napodobeninou profesionálních kavárenských přístrojů. Kromě vnitřních komponentů jako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu, má páku, ve které je speciální sítko. Do sítka se dává čerstvá, jemně mletá káva, kterou je třeba upěchovat a pevně zavřít do tzv. hlavice kávovaru. Pákové kávovary zvládnou připravit espresso či cappuccino s nadýchanou pěnou do malé i velké šálky.

Moka kávovar

Moka kávovar je trojdílný tlakový přístroj. Ve spodní části – nádobce na vodu (s pojistným tlakovým ventilem) se vaří voda. Vznikající pára se rozpíná a způsobuje tlak, který pak protlačuje horkou vodu přes střední část – trychtýřové sítko, ve kterém se nachází mletá káva. Výsledná káva, která je trochu podobná espressu, ale bez krémové pěny, vytéká do vrchní části.

Kávovar French press

French Press je vlastně jednoduchá válcová často skleněná nebo kovová nádoba s pístem, na kterém je umístěn filtr a víko. Princip přípravy je velmi jednoduchý: mletá káva se vloží do nádoby, zalije se horkou vodou, nechá se vyluhovat, jemným tlakem pístu s filtrem se oddělí nápoj od mleté ​​kávy a hned se přelije do šálku.

Vaše komentáře:

Přidejte komentář


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..