Péče o digestoř, která zabrání vzniku škod, plýtvání elektrickou energií a šíření bakterií

Podlaha v kuchyni má sjednocující i oddělují funkci, pixabay.com
Péče o digestoř, která zabrání vzniku škod, plýtvání elektrickou energií a šíření bakterií
5 (100%) 1 vote

Při úklidu kuchyně dominuje péče o digestoř. Ta zahrnuje v první řadě pravidelnou kontrolu vnitřních částí, jejich čištění, popřípadě výměnu. Předejdete tak zbytečným ztrátám energie, vyhnete se nebezpečí vzniku požáru, zamezíte zpětnému šíření zachycených zplodin do prostoru a prodloužíte výrazně životnost vašeho spotřebiče. Starostlivost o digestoř byste měli zvýšit zvlášť, pokud jste milovníky smažení a fritování. Mikročástice vzniklé při přípravě pokrmů jsou vedeny přes vnitřní filtry. Jejich absorpční schopnost má však své limity. Odvíjí se od frekvence a způsobu vaření. Vnitřní vybavení se liší od typu přístroje. Víte jakými částmi je osazena vaše digestoř? Nebo o pořízení výrobku teprve uvažujte?

Péče o digestoř podle režimu odsávání

Na trhu je nepřeberné množství variant a podob digestoří. Dělí se podle způsobu umístění, tvaru a způsobu odvodu vzduchu. Při vytváření koncepce vaší kuchyně je třeba sledovat v první fázi technické parametry a dispozici místnosti. Výběr a instalace se řídí hlavně možnostmi odvodu par, podle toho se dělí se na dvě základní varianty.

1. Odtah z místnosti ven (do komína, odtahové šachty, mimo dům)

2. Recirkulace (filtrace vzduchu přes pohlcovač pachu a jeho zpětný odvod do místnosti)

Vyvedení par z místnosti je pokládáno za lepší řešení, zvláště u větších prostor. V případě, kdy neleze provést odtah, zvolte recirkulaci. Dnešní výrobky nabízejí oba principy v jednom. Je třeba počítat i s dalšími kritérii. Mezi ty hlavní patří přítomnost otopných těles s přímým spalováním (vznik podtlaku), nebo rekuperační jednotky (nelze využít odtahovou variantu). Značnou pozornost je třeba věnovat odvodového potrubí. Ideálním stavem je hladké potrubí s co nejkratší trasou. Každá nerovnost a záhyb snižuje výkon!

Jak výkonný spotřebič je třeba?

Parametry se odvíjí od velikosti místnosti, ve které vaříme. Přístroj by měl být schopen vyměnit vzduch v prostoru desetkrát za hodinu. Potřebný údaj se uvádí v m³/hod. Ty nevýkonnější se pyšní hodnotami 1000 m³/hod. Do malých kuchyní stačí výkon 400 m³/hod . Jaký dosah potřebujete, jistíte pomocí jednoduchého výpočtu.

šířka místnosti x délka místnosti x výška místnosti x 10

Při samotné instalaci je třeba zohlednit také další technické parametry. Jako je vzdálenost od varné desky, šířka, hlučnost, v neposlední řadě i celkové zasazení do prostoru. Tak abychom nepořizovali jen funkční předmět, ale i esteticky zajímavý a stylový objekt ladící se zbytkem zařízení. Můžeme tak dosáhnout zajímavého designu a harmonického efektu naší kuchyně.

Kuchyně

Základní instalační a technologické údaje

· Minimální vzdálenost od varné plochy 65 cm

· Maximální vzdálenost od varné plochy 75 cm

· Šířka varné plochy = (<) šířka odsavače

· Hlučnost menší než 55 dB při maximálním výkonu

Výkonnost i hlučnost se u výrobků neustále modernizuje. Jednou z mnoha inovací na trhu je například štěrbinové odsávání. Funguje na principu zrychleného proudění, tzv. Venturiho efektu, kdy je vzduch nasáván zúženým profilem po obvodu a strhává na sebe okolní páry. Hluk je redukován díky krycímu panelu. Ideálním a technologicky dokonalým řešením je digestoř zasazená do varné desky s funkcí obvodového odsávání.

Jakými filtry jsou sazeny digestoře a jak se o ně starat

Všechny typy mají zabudovány tuková síta, která zabraňují průniku par do ventilační jednotky. Obvykle mají podobu kovových kazet. Bývají součástí základního vybavení a nemusí se kupovat. Je však třeba s ohledem na frekvenci a způsob vaření jednou za čas provést deinstalaci a čištění. Recirkulační systémy jsou vybaveny navíc pohlcovači pachů na bázi aktivního uhlíku. Ty je třeba obvykle vyměnit. Náhradní díly lze podle typu výrobku a kompatibility dokoupit v sekci příslušenství. Některé odsavače disponují také uhlíkovými filtry s možností obnovy.

Způsob údržby a pravidelnost servisu

Druh filtru Interval údržby Způsob údržby
Kovový každé 2 měsíce umýt v ruce nebo v myčce
Uhlíkový 6 až 24 měsíců vyměnit za nový

Při jakékoli manipulaci s přístrojem dbejte maximální opatrnosti a dodržujte veškerá bezpečnostní opatření! Servis a kontrolu vnitřních částí neodkládejte a sledujte především míru zanesení. Kromě možných rizik z nedbalosti, předejdete i opotřebení výrobku a snížení jeho výkonnosti. Řiďte se pokyny výrobce. Informace týkající se přesného postupu výměny náhradních částí vašeho spotřebiče najdete vždy v příbalovém letáku.

Měníte pravidelně vnitřní komponenty? Jak často? Máte nějaké tipy nebo speciální postupy? Překvapilo vás při provozu a údržbě něco?

Vaše komentáře:

Přidejte komentář


*